Српски геније, један од највећих светских научника Никола Тесла има 33 српска споменика и бисте у двадесет држава света, добио је нову бисту и то од мермера. Њихов аутор је вајар Бојан Микулић из Бања Луке и Новог Сада.

„ Урадио сам преко двадесет бинсти Николе Тесле у бронзи, али су неке од њих неваљали људи покрали и продали на отпаду. Зато сам одлучио да радим попрсје и главну српског генија у мермеру, јер он се не краде и не препродаје. Прве две бисте које сам урадио у мермеру откупила је Теслина научна фондација из Америке, која намерава да их дарује Kраљевском двору у Београду и Белој кући у Вашингтону“, открио нам је у поверењу вајар Боган Микулић. Милулић има у Железари Смедерево одливен велики споменик Николе Тесле, са електронским уређајима у руци, који варниче и бацају светлост. Споменик је извајан пре пар година и чека новог купца. Kако незванично сазнајемо преговара се са Србима из централне Европе, који желе да овакав споменик српског генија дарују граду Новом Саду. Преговори око овог ангажмана са спомеником Тесле су у току. Вајар Микулић је рођен у престоници Војводине 1980. године.  Дипломирао је сликарство на Академији уметности у Бања Луци. Магистрирао је вајарство на Академији ликовних уметности Сарајево. Запослен у Народном позоришту Републике Српске у Бања Луци. Kако каже од малена је знао да ће бити вајар:

“Руке су ми стално биле умазане глином и пластелином. Увек сма нешто обликовао, прво животиње, коње и слонове, а потом главе моје бабе и деде. Још као студент освојио ме лик Николе Тесле, ког сам доживаљавао као човека који је створио нашу будућност. Први пут ми се пре десетак година указала прилика да за Теслину научну фондацију урадим бисту Николе Тесле. Прва је постављена у хотелу “Њујоркер”  у Њујорку, а потом у Френклин институту у Филаделфији. У међувремену ТНФ је откупила још 10 бисти и поставила их широм САД и једну у ​Студенском центру у граду Измиру у Турској”, набраја Микулић, који је за ТНФ радио рељефе, значке, медаље и споменик Николе Тесле. Kако тврди др Синиша Видаковић вајар се највећим делом свог вајарског „казивања“ определио за функционалну скулптуру, „оживљавајући“ у бронзи познате историјске личности, најчешће из домена културе и науке. “Он верује у себе и своје руке, у око које оштро перципира сваки детаљ на лику, али најчешће не репродукује оно пуко виђено, него покушава да специфичним приступом уђе у компексност саме личности и представи њену персоналност. Иако је већина скулптура интимног и камерног карактера, оне могу својом ауром и суптилношћу, уз добар одабир екстеријера, да сасвим коректно стоје и у отвореном простору”,каже др Синиша Видаковић. Својим вајарским делима великана српске културе Микулић на свој начин испистује историју српског народа. Извајао је релеј Ђорђа Шагића, првог регистрованог Србина којисе доселио у САД 1814. године. У  спомен комплексу у Старом Броду код Вишеграда, извајао је  потресне скулптуре на Дрини, где је 1942. године од стране усташа, страдало преко 6000 српских цивила. Вајао је грандиозни кип митрополита Амфилохија који ће бити постављен у Црној Гори. “Статуа у бронзи бити висока 4,2 метра, а заједно са степеништем и постољем десет метара. Скулптура је наручена из Црне Горе. Радим и статуу Василија Острошког, која ће,такође бити висока 4,2 метра и биће постављена у Црној Гори, највјероватније у близини манастира Острог. Израдио сам и скулптуру глумца Небојше Глоговца, која ће ускоро бити постављена у Невесињу”, набраја нам своја нове дела вајар Бојан Микулић, супруг и отац четворо деце. Митрополит Амфилохије није прво свештено лице које је Бојан вајао, плато испред Саборне цркве на Палама краси споменик блаженопочившег патријарха Павла, висок два и по метра. Микулић је урадио и споменик Новице Гусића, команданту Невесињске бригаде, који је откривен у новембру прошле године.Бесплатно је урадио и бисту Јелене Трикић из Дрвара, познате као Мајка храброст, јер је жртвовала свој ​живот да би родила дете. У бронзи овековечио је Бранка Ћопића, Иву Андрића, Десанку Максимовић, Михајла Пупина и Јована Дучића. Kако нам открива, за рад на бистама потребно му је најмање две недеље, док споменик ради пола године. Скулптуре вајара Бојана Микулића трајно су постављене у Турској, САД, Србији и Босни и Херцеговини. Вајар      Бојан Микулић, добитник јеамеричке награде Тесла спирит аwард.

Марко Лопушина