Промовисана књига у Бечу „Корона-освета црне краљице“ауторке др Вјере Рашковић Зец
АСКД „Вилхелмина Мина Караџић“ у суботу, 22. октобра 2022. године, организовало је промоцију књиге „Корона-освета црне краљице“ ауторке др Вјере Рашковић Зец, чланице УО и доајена српске културе у Бечу. Књигу је издала ИК „Свет књиге“ из Београда и ово је било њено прво представљање у Бечу.
О богатој радној и професионалној биографији ауторке, говорила је проф. Светлана Матић, истичући да је др Вјера Рашковић-Зец рођена у Kнину, у породици адвоката др Душана Рашковића и Савке Лукијане Лукавац, а да се развијала поред браће Сергија и Јована, који ће касније постати угледни лекари, а Јован и оснивач Српске демократске странке у Хрватској.
После завршена гимназије и Факултета у Загребу, докторат је стекла 1979. у Новом Саду. Била је средњошколски професор, просветни саветник, предавач на Универзитету у Пекингу и лектор Kорнел Универзитета у САД. Ауторка је више од 200 стручних радова, највише из методике наставе језика и књижевности, а један је од аутора уџбеника од три књиге „Моја домовина СФРЈ“, за ђаке у иностранству.
Једна од њене две драме „Прољећа недопјевана“, о нацистичком погубљењу ђака у Шумарицама, извођена је широм Србије. У Загребу је 1983. објавила збирку приповедака о нашим радницима у иностранству „Тврда средина круха“ и „Латице једног цивјета“ 1987. године. Током НАТО бомбардовања, организовала је протестне митинге у Бечу, на којима је свако вече рецитовала песме посвећене страдању Србије и њених грађана, које је сабрала у збирку под насловом “А онда седамдесет и осам дана би ноћ.“
За књигу поезије „Завичаји стари; Завичаји нови; Зли цвјетови“, објављену 2004. у Београду, добила је награду „Иво Андрић“ за писце дијаспоре. Први роман „Дуго путовање до срца“, објавила је у Ријеци 1968. и освојила награду загребачког „Телеграма“. Пре најновије књиге с поднасловом „Ћуш роман“ (ћуш је погрдан назив у Бечу и на немачком језичком подручју за странце), објавила је романе: „Уморна птица“ (1989), „Мрак“ (1990) „И оде Балкан у Јевропу (2001) и „Балкански синдром“ (2007). „Тамо амо по бјеломе свету“ 2010 године и многе друге. Објавила је више од 200 стручних и научних радова, највише из методике наставе језика и књижевности. Њене песме су уврштене у Антологију нове аустријске лирике.
Књига „Корона-освета црне краљице“ је писана у виду дневника, који су вођени о корони у четири државе: Србији, Хрватској, Америци и Аустрији. У књизи су забележени интервјуи лекара, академика, али и обичних људи који су у старијој доби и имају преко 60 година. Како је ауторка нагласила, била је само релеј станица која је упијала све те изворе, из тог трагичног дневника. Стил којим је написана ова књига је прожет сатиром и хумором. То је литерарни допринос ауторке овој књизи, која је неке делове драматизовала“, подвукла је Светлана Матић, која је наизменично са ауторком, читала делове из књиге.
Највише интересовања изазвало је поглавље о Новаку Ђоковићу, који је, како је ауторка нагласила, био колетерална штета у време короне. Присутни су говорили о личним искуствима, везаним за корону, тако да је промоција имала интерактивни карактер. Приход од продатих књига, ауторка је поклонила Друштву, чији је члан од самог почетка, његовог оснивања.
Присутне је у име Заједнице српских клубова у Бечу поздравио Лука Марковић, председник и ауторки уручио прелеп букет цвећа. У музичком делу програма, учешће је узела Фимија Берак са песмом „Са истока сунце вири, помози нам Боже мили“.
Након промоције, приређено је послужење, а својом камером овај културни догађај је пропратио и забележио фотограф и камерман Душан Борисављевић, члан АСКД „Вилхелмина Мина Караџић“.
Следећа манифестација заказана је 8. децембра 2022. године у 17 сати, у ЗСК у Бечу.
Том приликом ће Др Мина Ђурић, доцент на Филолошком факултету у Београду, одржати предавање посвећено Вуку и Мини Караџић.