Лана Ашанин нова глумачка нада Америке
Да би као Српкиња направила уметничку каријеру у САД, млада глумица и манекенка Лана Ашанин одрекла се немачког држављанства и преселила у Њујорк. Активирала се у Теслиној научњ фондацији као члан управе за Њујорк и постала главни говорник ове организације. Управо је на завршеној Теслиној научног конференцији у Њујорку доделила девет награда „Теслин дух“ најбољим теслијанцима.
Амерички теслијанци данас говоре да је Лана Ашанин „права слика Српкиња у расејању, која је патриота од срца и душе“. Да је Лана и прави промотер Теслине научне фондације у Америци.
„Поносна сам што сам део Теслине научне фондације. Надам се да ћу уз помоћ ТНФ моћи да научим своје америчке пријатеље ко је Никола Тесла заиста био. И зашто би требало да Тесла има много више уважавања и признања на овом свету. Без Николе Тесле не бисмо имали ниједну модерну технологију и средства комуникација. Без моћи изума, проналазака и теорија Николе Тесле не бисмо тако брзо еволуирали као људи и као човечанство”, говори нам Лана Ашанин, већ четврту годину званични промотер ТНФ у САД и свету.
Рођена је у Франкфурту у Немачкој у породици Српкиње и Шпанца. Са 14 година се попела на мајчине ципеле са високом петом. Отац је желео да му ћерка буде стјуардеса, али је мајка подржала Ланину љубав према лепом облачењу. Била је довољно храбра да се млада и лепа, паметна и одважна упусти у снимање најмањих бикини купаћих костима на свету.
Каријеру манекенке је започела учешц́ем и победом на избору за Мисс Црне Горе са 17 година. Убрзо након тога као лепотица путовала је широм света, од Шпаније и Италије, преко Швајцарске и Тајланда, Сингапура, Хонг Конга до САД. У Азију су је одвели љубав и мода, а у Северну Америку посао.
“„На Тајланду сам мислила да са мном нешто није у реду, јер ме нико није удварао. Људе чак и није брига имате ли дечка или долазите на забаву са својим пријатељем. У САД је све то јако битно. Као манекенка на ревијама сам приказивала рубље и гардерову бренираних фирмиа и нашла сам се на насловницама неколико часописа, као што су “ФХМ”, “Максим”, “Пеопле”, “Цосмополитан” и “Авон”. Потом сам ангажована и као телевизијска водитељка на Филипинима”, прича Лана Ашанин.
У САД је учествовал на избору лепотице међу досељеницима и победила је, тако да је Лана Ашанин постала и идеални модел европске емиграције у Америци. Тај статус јој је омогућио да се школује и још више образује за филм, телевизију и моду. Јако добро говори српски, али чита само латиунцу и учи ћирилицу, немачки и енглески.
О свом успеху и себи на Фијсбук налогу је пријатељима поручила:
“Бог ми је дао снагу и моју лепоту. Знам да ме сви знате доста времена. Када сви причате, насмејете ме.
За мене нема ничег међу нама, осим топлине, љубави и смеха. Мој предмет блаженства заувек после. Хвала мојој породици, пријатељима, пратиоцима и фановима на свим овим дивним годинама љубави, подршке и забаве. Нека нам је пред нама боље године!”
Појавила се у неколико међународних и националних реклама као што су спотови фирми “Несцафе”, “ЛГ Елецтроницс”, “Схелл” и “Цоца-Цола”. Као јавна личност из света моде и медија Лана Ашанин је постала интересантна ауторима у телевизијској и филмској индустрији. Од 2005. године снимала је укупно петнаест тв серија и дугометражних филмова.
Дебитовала је у тв филму “Бакит ба ганyан?” 2000. године, али је најзапаженија била као Кели у тв серији “Менталиста” (2008). Играла је и у филмовима “Нyц Роофтоп Сторy”, “Тхе Стреетз” 1 и 2, “ Тхе Унемплоyед”.
“Играла сам полицајцу, али и мафијашицу у америчким тв серијама. Глумила сам супругу Мајкла Вардета. И урадила сам прву продукцију филма “Добри Самарићанин”, који ће бити приказан ове године”, набраја нам своје последње уметничке радове.
Као држаљанка САД постала је 2018. године активиста Теслине научне фондације у Њујорку. Наредне 2020. године Лана Ашашнин је водила Теслину научну конференцију у Њујорку и том приликом доделила награду “Теслин дух” познатој београдској колегиници и пријатељици Катарини Радивојевић.
“Нас две имамо јако много заједничког, а најважније од свега је то да је наш идол Никола Тесла. Срамота је што већина људи у САД не зна много о Николи Тесли, његовом животу и његовом изуму. Американци још увек верује да је Едисон био херој науке, а не Никола Тесла.”, рекла нам је Лана Ашанин, промотерка Теслина научне фондације из САД.

Марко Лопушина