A СКД “Вилхелмина Мина Караџић” честита Дејану Алексићу, првом добитнику награде “Душан Радовић” за најбољу књигу за децу објављену у 2021. години, а коју је установила Библиотеке града Београда, са којом Друштво има потписан Споразум о сарадњи. Имаћемо изузетну част и задовољство да Дејана Алексића угостимо 2. априла 2022. године у Бечу, а поводом обележавања Међународног дана књиге за децу. Међународни дан књиге за децу, уведен је пре скоро пола века како би се скренула пажња на потребе најмлађих читалаца. Обележава се 2. априла на дан рођења Ханса Кристијана Андерсена, творца Мале Сирене, Ружног Пачета и других бајки које су обележиле и обележавају детињство генерација и генерација деце широм планете. Празник књиге за децу, установљен је 1967. године на основу одлуке коју је донео УНЕСЦО, како би се деци послала порука о магији књижевног надахнућа и важности развијања љубави према писаној речи.

БЕСЕДА ДЕЈАНА АЛЕКСИЋА НА ДОДЕЛИ НАГРАДЕ „ДУШАН РАДОВИЋ”
Културна свест једног народа може се изразити и његовим односом према истакнутим појединцима који су одређену националну културу суштински и дубоко обележили. Тај однос има бројна исходишта и много је начина да се он гради и негује. Један од њих је и успостављање угледних признања у сфериуметности и културе, која носе имена великих стваралаца. Неоспорно је да наша књижевност за децу већ одавно заслужује постојање награде с именом једног од највећег ствараоца ове литерарне врстеи племенит је чин што се она утемељује на стогодишњицу његовог рођења. Душко Радовић је изванредна стваралачка природа какве се ретко срећу и у много већим, динамичнијим и утицајнијим културама. То су они несвакидашњи тренуци поетичког усијања иза којих се успостављају нове мере и нови домети. Реч је о прекретничкиммоментима у развоју одређене стваралачкеобласти који условљавају и одређују свако њено будуће вредновање. Нама се такав моменат догодио с појавом Душка Радовића. Наш језик и литература имали су срећу да се у њима оствари аутор оваквог формата, а нама остаје да односом према његовом књижевном наслеђу докажемо да смо га и данас достојни. Јер, вредности ове врсте нису дате једном и за свагда, оне траже потврду у долазећем времену и величина оставштине било ког великог ствараоца мерљива је одразом његовог дела на савремени тренутак. Дело Душка Радовића данас је итекако живо и подстицајно.Оно амблематизујеједан књижевно-естетски хоризонт на коме су читаве генерације стицале и обликовале свој рани читалачки укус, усвајале специфичан простор духа и хуморне литерарне игре, а кроз ту игру, истовремено, развијале способност критичког мишљења, па и разумевања актуелне друштвене стварности.
Посебно охрабрује чињеница да је Град Београд, кроз репрезентативну установу културе каква је Библиотека Града Београда, институционализовао ово признање и тиме обезбедио његово трајање и формални углед. Мени, као аутору, припадају нарочита част и задовољство што низ лауреата ове гласовите књижевне награде почиње мојим именом. Као писац за децу, формирао сам се понајвише у гравитационом пољу Радовићевог стваралачког универзума. Усуђујем се да верујем како је моја награђена књига мали али видљив прилог светлости из тог књишког звезданог јата.