Издавачка кућа „Прометеј“ из Новог Сада одштампала је 02. августа 2021. године прве примерке књиге „Срби у Аустрији“ на немачком језику и послала је у извоз – за Беч. Званични издавач овог историјског прегледа досељавања и бивствовања Срба у Аустрији, јесте Заједница српских клубова у Бечу. „ Наша Заједница, коју чини више од десет српских клубова и друштава из аустријске престонице и покрајине Беч, унапредила је своју политику према Аустрији и Аустријанцима. Циљ нам је да се наше чланице, а и читава Заједница, што више и што боље представе нашим домаћинима Аустријанцима, који треба да буду правилно информисани о српској колонији у Аустрији“, рекао нам је главни издавач Лука Марковић, председник Заједнице српских клубова у Бечу.
У Аустрији живи и ради око 300.000 Срба. Њих 190.000 је у Бечу. Од укупног броја, око 90.000 Срба има аустријско држављанство. Њихова деце говоре и пишу немачки. Из тих разлога, Заједница српских клубова у Бечу жели да свој културни и патриотски рад прво усмери ка нашим људима који су асимилисани у аустријско друштво, а потом и према самим Аустријанцима.„ Kод неких Аустријанаца влада погрешно мишљење о Србима као агресивном народу. И мада бечки званичници хвале аустријске Србе као најбоље интегрисани страни народ, као вредне и поштене људе, јавност и даље памти рат у бившој СФРЈ и „кривицу“ Срба за тај оружани сукоб и страдања. Kњига „Срби у Аустрији“ на немачком језику је прилика да Аустријанцима покажемо да нисмо агресиван народ, већ да смо људи са богатом историјском башинтом и културним наслеђем“, каже ауторка професор Светлана Матић. Kњига садржи историјску причу у 20 поглавља. У првом делу је приказ досељавања српског народа у 16. веку, у гранична подручја Аустрије, где је служио царству као одбрана од турских напада и најезди. Добијање црквених и политичких привилегија и српско освајање Беча, који је у 19. веку био центар наше културе. “У другом делу се описује формирање српске колоније од краја шездесетих година до данас, када је заживела као југословенски савез, да би данас била снажна српска заједница са више од тридесет клубова, друштава и удружења. Заједно са парохијама СПЦ у Аустрији, наша колонија делује као заступник целокупног српског народа“, каже Лука Марковић.
У трећем делу, аутори ове књиге на немачком, намењеној Аустријанцима и Србима са аустријским држављанством, говори се о пoлитичком статусу наших исељеника, који су најбројнији странци, али и доста политички запостављени од стране бечких власти. Срби траже статус националне мањине и самим тим правну заштиту и политичка права у Аустрији.
„ Српска колонија у Аустрији се са једне стране бори за бољи статус код матице Србије, која би требало да оснажи наше културно деловање у овој земљи кроз подизање и рад Српског културног центра у Бечу. А са друге стране, наши политички представници, чланови аустријских партија, посланици и гласачи, од Аустрије траже да имамо пуноправни статус националне мањине, чиме бисмо ми Срби постали политички субјект у Аустрији“, каже професорка Светлана Матић. Заједница српских клубова у Бечу ће, зависно од мера Аустрије према пандемији корона вируса, књигу „Срби у Аустрији“ на немачком језику представити јавности у септембру. Заједница српских клубова у Бечу, жели да настави своју издавачку делатност, тако што ће почетком наредне године да објави монографију о свом деценијском раду, главним клубовима и водећим српским личностима у Бечу. И ова књига ће бити преведена на немачки језик и бити доступна Аустријанцима.