Теслина научна фондација из Филаделфије и њен огранак у Земуну уручили су прошле недеље у Београду академику Светлани Матић почасну Захвалницу и Теслину златну медаљу као награду за успешан патриотски рад на пољу српске културе и сарадње са аустријском зајдницом.

 „ Човечнаство у коме ће владати хармонија и непрекидно кружење позитивне енергије, као и

образовни систем, који ће младе људе спремати да дају пун допринос општој доброти, основне су водиље Теслине научне фондације. Ове водиље су уткане у активности професорске Светлане Матић и ми јој се захвљајујемо за пружену подршку и успешну сарадњу“, написао је на Захвалници Теслине Научне Фондације њен председник Никола Лончар.

Теслина научна фондација је српско удружење из САД. Основано је 2004. у Филаделфији са циљем да афирмише и штити лик и дело Николе Тесле. Организује Дан Николе Тесле у Пенсилванији и САД, поставља бисте српског научника и одржава Kоморацију сваког седмог јануара у хотелу „Њујоркер“, где је геније преминуо. У овом тренутку бори се да лекције о Тесли уђу у образовни систем Америке и Србије. Ова невладина организација има око 12.000 чланова и симпатизера у читавом свету. Поставила је 13 споменика и бисти Николе Тесле у десетак држава. Kако је данас српски геније најпознатији и најпопуларнији Србин на планети, ТНФ прогласила је Теслин народ, који окуља све Србе света.  „Наш посебан циљ је да изградимо добро односе и живу сарадњу са матицом Србијом, и да помогнемо ​да се усвоји Национални програм српског народа. Активности академика Светлане Матић иду у том првцуи ми желимо да сарађујемо са њом и њеним Друштвом „Мина Kараџић“. Веома је важно што професорка  Матић и њено Друштво раде на афирмацији српске културе у Аустрији, али и на сарадњи са Аустријанцима“, каже Никола Лончар, први човек ТФН. Рођен је у Земуну 1954. године. Емигрирао је  1973. године у САД. Радио је на пословима обезбеђења и проучавао сигурносне системе. Враћа се 1990. у Србију и са фабриком „Фасо“ развија тридесет система за безбедност. Одлази за Америку поново и отвара агенцију за детективске послове и осигурање, чиме се дуго професионално бавио. Бави се проналазаштвом и има неколико патената у САД. Председник је Теслине научне фондације. Инцијатор прославе Теслин дан која јеградски празник у Филаделфији. Организатор Kонференције о Николи Тесли у Њујорку и Београду. Никола Лончар живи у Филаделфији,а посећује родни Земун. Теслина науна фондациа је током 2021. године, поред академика Светлане Мтаић из Беча, одликовала  Теслином медаљом најбоље ученике из Баточине и Ниша, научнике др Владимира Гречића и др Борка Ђорђевића, активнисте Удружења „Теслин торањ у Србији“ из Лесковца, радника Хидроелектране Вучје. ТНФ планира да током септембра посети ХЕ „Ђердап“, Матицу српску у Новом Саду и академика  Матију Бећковиће, којима ће доделити своје награде.

Марко Лопушина