Чланови клуба „Пусторечани“, гости породице Николић у Бечу

У Бечу је породица Николић угостила чланове клуба „Пусторечани“ из Ниша, који ове године прославља 25 година постојања и рада.

У Нишу је 1998. године, у хотелу „Најс“, у присуству 400 званица, основан завичајни клуб „Пусторечани“. Циљ постојања Клуба је међусобно упознавање, зближавање и испомагање Пусторечана, из земље и иностранства, ма где они живели. Генерални спонзори тог оснивачког скупа, били су Нада и Милун Николић, познати хуманитарни радници и привредници из Беча. Осим овог скупа, породица Николић је финансијски помогла издавање прве књиге „Пуста река и Пусторечани“. Због свега наведеног, Милун Николић је проглашен почасним грађанином Пусте реке. Монографија „Пусторечни у Нишу“, садржи комплетну базу података о овим вредним и успешним људима из Пусте реке, аутора проф. др Милутина Ђорђевића. Сваке године се Пусторечани у фебруару месецу у Нишу састају, друже и договоарају о будућим активностима и пројектима, које желе да спроводу. “Обично их буде присутно, између 350 и 380 чланова на забави”, рекао нам је Гојко Митровић, први председник Друштва. Пусторечани су породици Николић донели прикладне поклоне из завичаја.

Овом сусрету, присуствовали су др Марко Лопушина, проф. Светлана и Драган Матић. С обзиром да је Милун Николић, увек помагао и слао хуманитарну помоћ у Србију и Републику Српску, финансирао реновирање цркви и манастира, како у Бечу, тако и у завичају, познати публициста и новинар др Марко Лопушина из Београда, му је овом приликом уручио Теслину медаљу, у знак захвалности. Милун Николић је, између осталог, у Здравствени центар, који се налази у Бојнику, донирао шест возила хитне помоћи, различите медицинске апарате и опрему, пумпе за инфузију и ЕКГ апарат.

Иначе, према подацима, област Пуста река, налази се у северозападном делу Лесковачке котлине. Она заузима простор, највећим делом у сливу истоимене реке. Окружена је планинама: Петрова Гора, Радан, Ргајским планинама, Пасјаче и Видојевице. Простире се на 336 км² са 62 насеља и варошицом Бојник, као њеним центром.

Овом сусрету, на коме је приређен свечани ручак, уз заједничко дружење и фотографисање, осим чланова породице Николић, присуствовали су чланови и љубитељи Клуба: Горан Видојевић, председник, Слободан Љубић, секретар, Стеван Николић, благајник, Сузана Стојановић Видојевић, Гојко и Ружица Митровић, Стојан Станојевић, Милка Стојановић, Мирко Петровић, Жарко Лазаревић, Гордана Николић, Слободан и Маја Љубић, Станко и Верица Банковић, Зоран и Наташа Станојевић и Мирјана Митровић. Делегација „Пусторечана“ обишла је културно-историјске знаменитости Беча и заказала нови сусрет у месецу фебруару, 2024. године у Нишу.