У суботу 14. јануара 2023. године, Заједницу српских клубова у Бечу, посетио је Ђорђе Милићевић, министар без портфеља у Влади Републике Србије, задужен за дијаспору.
У пратњи министра Милићевића, били су, између осталих, Зоран Анђелковић, посебни саветник и његова екселенција др Небојша Родић, амбасадор Републике Србије у Аустрији.
Високе званичнике Републике Србије, у име Заједнице српских клубова у Бечу, поздравио је Лука Марковић, председник, пожелевши им добродошлицу. Марковић је упознао присутне о досадашњим активностима, од када је он председник, истучући да је Заједница реновирана и да представља сигурну кућу, коју сачињавају 10 до 12 клубова. Говорећи о активностима друштава, посебно се осврнуо на све присутнији проблем асимилације људи српског порекла, који узимају аустријско држављанство. Када је реч о сарадњи матице и дијаспоре, Марковић је напоменуо да би та сарадња могла да буде интензивнија и боља и да је добро што је министар Милићевић прво посетио Аустрију, с обзиром да у њој живи велики број грађана српског порекла. Такође је дао и неколико конкретних предлога, везаних за пријављивање боравка наших људи при доласку и изласку из Србије, бољу организацију школа српског језика у Аустрији, коју је покренула Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, чињеницу да и ЗСК организује курсеве ћирилице. Замолио је да се матица укњучи и помогне набавку српских народних ношњи, коју користе полазници фолклора у културно-уметничким друштвима у Аустрији.
Проф. Светлана Матић, председница АСКД „Вилхелмина Мина Караџић“ и секретар Заједнице је госте упознала са досадашњим културно-просветним активностима, које Друштво организује од 2019. године, а све у циљу очувања српског језика и нашег културног и националног идентитета. Међу најважнијим, нагласила је, постављање спомен-плоче Мини Караџић у трећем бечком округу, формирање библиотеке која носи име Вукове кћерке, Апел упућен нашим сународницима у дијаспори да помогну матичну државу, када су биле поплаве, потписивање Споразума о сарадњи са Библиотеком града Београда, итд. Проф. Матић је истакла и обележавање значајних годишњица српских великана, попут Душка Радовића, Милорада Павића, Николе Тесле, Иве Андрића, Вука Караџића и многих других, кроз организовање изложби, промоција књига, округлих столова и стручних предавања, а све уз свесрдну подршку председника Луке Марковића. Такође је информисала присутне да ће изложба о Мини Караџић чији је она аутор, а дизајнирао ју је Душан Борисављевић, бити изложена у Београду, у галерији „Атриум“ од 17. до 31. јула 2023. године.
Присутни на састанку су били: Радмила Максимовић, председница КУД „Бранко Радичевић“, Синиша Максимовић, члан, Драгутин Петковић, председник пензионера, Милан Гајић, потпредседник Удружења српских привредника у Аустрији, Горан Ђурђевић, председник КУД „Бора Станковић“ и Драгиша Васиљевић, кореограф и уметнички руководилац у КУД „Кнез Лазар“ у Гмундену.
Одговарајући на питања, министар Ђорђе Милићевић је, између осталог, подвукао да су Српска православна црква и друштва која негују српску културу, стожер окупљања Срба у Аустрији. Минисар је присутне упознао да ће постојећи Закон о дијаспори, који је донет 2009. године или претрпети измене, или ће бити урађен нови документ. То подразумева формирање Савета и Скупштине дијаспоре, што пише и у садашњем документу.
Циљ му је. како је рекао, да сагледа потребе дијаспоре, економски повеже матицу и дијаспору, разговара са људима српског порекла у расејању и координира рад, мере и активности. Жеља му је да кроз разговоре са представницима расејања сазна, која су то отворена питања, који су отворени проблеми који их муче, па ће се тако направити заједничка стратегија даљег деловања. Посебно се осврнуо на манифестацију „Свесрпски сабор“, која ће бити одржана у Београду на Видовдан, 28. јуна 2023. године.
Зоран Анђелковић, посебни саветник министра је истакао као пример добре сарадње, изузетно значајна манифестација „Дани дијаспоре“, која је одржана у Великом Градишту, где су се разматрале могућности помоћи грађана овом граду и општини, а који се налазе на привременом раду у иностранству.
Лука Марковић је гостима поклонио књиге „Срби у Аустрији“ на српском и немачком језику, чији је издавач била Заједница српских клубова у Бечу, аутора проф. Светлане Матић и Др Марка Лопушине. Проф. Светлана Матић је министру Ђорђу Милићевићу и саветнику Зорану Анђелковићу поклонила своје ауторско издање књиге „Поздрав Милици Стојадиновић Српкињи“.
Разговори ће се наставити и у наредном периоду, а у циљу унапређења односа и сарадње матичне државе и милионског српског расејања, сагласни су сви учесници присутни на овом значајном састанку.