На седници Управног одбора одржаној 14. јуна 2022. године, једногласно је усвојен предлог да први добитник награде „Мина Караџић“ за очување српског језика, културе и националног идентитета у расејању, ове године буде Амбасадор Републике Србије у Аустрији Њ.Е. Др Небојша Родић.

Награда се састоји из плакете са ликом Мине Караџић, књигом и симболичног новчаног дела. Иначе, установљена је 2021. године, на дан рођења Мине Караџић, који се сваке године обележава 12. јула.

У образложењу жирија се наводи да је Др Небојша Родић својим доласком у Аустрију на место амбасадора, достојно представљао српски народ у Аустрији и омогућио да политичке, економске и културне везе између два народа буду још боље и интензивније. Његовом заслугом је, између осталог, основано Удружење Срба у Аустрији, отворен Почасни Конзулат Републике Србије у Грацу, подржана настава на српском језику. Учествовао је на значајним културним манифестацијама, смотрама фолклора, промоцијама, изложбама, које је организовала многобројна српска заједница у Аустрији.  Заједно са Његовим Преосвештенством епископом аустријско-швајцарским Андрејом, открио је спомен плочу Мини Караџић на Видовдан 2021. године.

Подсећамо на богату радну и професионалну каријеру Др Небојше Родића:

Амбасадор Небојша Родић је рођен 1953. године. Завршио је Правни факултет Универзитета у Београду 1977. године, смер Међународни односи и спољна политика. Скоро цео радни век провео је у органима државне управе. Радио је и на пословима помоћника министра за информисање, потом државног подсекретара. У Народној скупштини Републике Србије радио је на пословима заменика секретара Скупштине и шефа кабинета председника Скупштине, као и председника Републике. Обављао је дужност Генералног секретара председника Репубике, затим је до 2013. године био директор Безбедносно-информативне агенције, као и члан Владе и Министар одбране до априла 2014. године.Стално је запослен у Министарству спољних послова, са звањем амбасадора, од 2000. године. У периоду од 2014. до 2018. године био је изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Азербејџану.Говори француски и енглески језик. Коаутор књиге „Све Владе Србије од 1804 до 2004“ године.

Награда „Мина Караџић“ ће Амбасадору  Републике Србије Њ.Е. Др Небојши Родићу бити уручена 28. јуна 2022. године. Истог дана ће Амбасадор Републике Србије у Аустрији Њ.Е. Др Небојша Родић одржати предавање на тему: „Значај Видовдана за српски народ“, у просторијама Удружења Срба у Аустрији, адреса: Thaliastrasse 87, у шеснаестом бечком округу, са почетком у 19 часова.

 

За АСКД „Вилхелмина Мена Караџић“

Проф. Светлана Матић