Поводом смрти и сахране 17. априла принца Филипа, војводе од Единбурга и супруга британске краљице Елизабете Друге, краљевска породица Карађорђевић из Београда је династији Винџор изјавила саучешће и послала последњи поздрав, у коме се, између осталог, каже:
“Престолонаследник Александар и Краљевска породица су у блаженопочившем Војводи имали доброг рођака и искреног пријатеља чија ће успомена вечно живети. Његов одлазак ће створити велику празнину у срцима свих који су га познавали”.
Када престолонаследник Александар Карађорђевић каже да је принц Филип његов рођак, ту пре свега, мисли на повезаност две краљевске породице и династије плаве крви Карађорђевића и Винџора, преко војводине фамилије.
Родбинеске везе Карађорђевића са војводом од Единбурга потичу од времена када се Маргарита од Бадена, ћерка друге сестре принца Филлипа удала 1957. године за принца Томислава Карађорђевића. Упознали су се док је краљевић Томислав са браћом Андрејом и Петром живео са мајком краљицом Маријом Карађорђевић у егзилу у Лондону.
Принцеза Маргарита од Бадена је била рођена у Немачкој јула 1932. године. Њена мајка принцеза Теодора од Грчке и данске (1906-1969) била је страија сестра принца Филипа. Томислав и Маргарита добили су двоје деце. Син Никола Карађорђевић, првенац рођен у Лондону 1958. године. Са супругом Љиљаном има ћерку Марију Карађорђевић. Ћерка Катарина Карађорђевић рођена је 1959. године у Лондону. И удата је била за Дезмонда де Силцу, са којим има ћерку Викторију де Силву. Овој деци је принц Филип био деда по мајци.
Принцеза Маргарита и принц Томислав су се развели 1982. године. Он је умро у Тополи 2000. године, а она је преминула 2013. године.
– Породичне везе Карађорђевића са војводом од Единбурга ојачане су када се принцеза Кристина Маргарета вон Хесен Касел, ћерка Филипове најмлађе сестре се удала 1956. године за принца Андреја Карађорђевића. Рођена је била 1933. године у Франкфурту. У браку са принцом Андрејом родила је 1957. године ћерку Марију Татјану и сина Кристофера Џорџа Карађорђевића (1960-1994). И овој деци је принц Филип био деда по мајци. Брак принцезе Кристине и принца Андреја је разведен 1962. године. Принц Андреј је умро 1990. године, а принцеза Кристина 2011. године – сазнали смо на краљевском двору у Београду.
Дакле, синови краља Александра Карађорђевића, принчеви Томислав и Андреј били су зетови британског принца Филипа, војводе од Единбурга и супруга краљице Елизабете Друге. Породица последњих српских краљева Карађорђевића је у вишеструким рођачким везама и са британском краљицом и краљевском подорицом Винџор.
– Почетак ове рођачке повезаности српске и британске круне је био женидба краља Александра Карађорђевића 1922. године румунском принцезом Маријом вон Хохензоллерн-Сигмаринген (1900-1961). Њена мајка румунска краљица Марија била је принцеза од Велике Британије и Ирске, синовица енглеског краља Едварда Седмог и унука британске краљице Викторије. Њен деда по мајци био је Алфред, војвода од Единбурга, други син краљице Викторије. То је била најдиректнија и најснажнија породична веза српске династије Карађорђевића и британске династије Винџор – речено ми је у Краљвском двору.
Када су краљ Александар Први Карађорђевић и краљица Марија Карађорђевић у Београду 1923. године родили будућег краља Петра Другог Карађорђевић, његов кум на крштењу био је британски краљ Џорџ Шести.
– Краљ Џорж је био и мој кум на крштењу. Његова ћерека садашња краљица Елизабета Друга је моја кума. У време када ме 1945. године крстио патријарх Гаврило у Вестминстерској опатији, Елизабета је била принцеза. А њен супруг Војвода од Единбурга, био је стриц, близак рођак моје мајке Александре, ћерке грчког краља Александра и краљица од Југославије – открива нам престолонаследник Александар Карађорђевић своје дубоке везе са Винџорима.
Карађорђевићи су везани за британску краљевску кућу и по томе што кнегиња Олга, супруга кнеза Павла Карађорђевић, потиче из грчке краљевске куће, па је тако и близак род принца Филипа. Њена рођена сестра принцеза Марина била је удата за млађег брата краља Џорџа Шестог, оца краљице Елизабете Друге. Она је била њена стрина. Од тога потиче и блискост принца Чарлса са ћерком кнеза Павла и кнегиње Олге принцезом Јелисаветом.
– Могло је бити и још рођачких веза, али судбина је то спречила. Средњи син кнеза Павла принц Никола Карађорђевић, који је био британски ратни пилот у Другом светском рату, био је у вези са краљичином сестром принцезом Маргаретом и веровало се да ће се то завршити браком. Али принц Никола је једне ноћи 1954. године погинуо у аутомобилу – сазнали смо у породици Карађорђевић.
Када је Александар Други Карађорђевић после смрти свог оца 1970. године, постао краљ без трона, одржавао је одличне односе са краљицом Елизабетом, принцом Филипом, посебно са принцом Чарлсом, њиховим сином и читавом краљевском породицом Винџор. Престолонаследник је био на сахрани краљице мајке Викторије, на свадби принца Чарлса и на венчању његовог сина Вилијама.
Када је краљица Елизабета Друга 2006. славила осамдесети рођендан чланови наше династије поклонили су јој српску народну ношњу произведену у занатској радионици Драгана Илица из Јакова. Краљица Елизабета је била директно укључена у пренос посмртних остатака краљице Марије Карађорђевић из Енглеске у Србију у мају 2013. године. Потом је 2016. принц Чарлс посетио Србију ирођаке на Краљевском двору у Београду.
– Сусрет Принца и Краљевске породице догодио се у свечаном плавом салону Краљевског Двора, након чега су Њихова Краљевска Височанства наставили разговор у породичној атмосфери без присуства медија. Престолонаследнику Александру и Принцу од Велса овај сусрет је веома значајан будући да су принчеви преци у прошлом веку у више наврата боравили у Краљевском двору на Дедињу. А њима је ово био први сусрет не само у овом здању већ и први сусрет у Србији. Принц од Велса обишао је Краљевски и Бели Двор, где је имао прилике да погледа изложбу „Две Краљевске породице – историјске везе“, о односима српске и британске Краљевске породице – речено нам је тада у Краљевском двору.
По породичним и рођачким везама и по британској линији наслеђивања чланови српске динстије Карађорђевић имају право на британску круну. Престолонаследник Александар Други Карађорђевић се као рођак са британском краљицом Елизабетом и налази се на 94. месту наследника британског краљевства. А иза њега су до 106. места синови Петар, Филип и Александар и још десет чланова породице Карађорђевић.

Марко Лопушина