АСКД „Вилхелмина Мина Караџић“ основано је, између осталог, са циљем да оживи лик и дело Вукове кћерке, негујући српски језик, с намером да, између осталог, настави да гради мостове културе и сарадње између Србије и Аустрије.

Чињеница да награда, која се додељује у Србији најбољим библиотекарима носи име „Мине Караџић“, којој је председница Друштва проф. Светлана Матић посветила књиге на немачком и српском „Певам дању, певам ноћу – писма Мини Караџић“, навело је Управу Друштва да донесе одлуку да новоотворена библиотека понесе име познате умернице, прводиоца и књижевнице Мине Караџић. С обзиром на значај књижевности у неговању српског језичког и културног идентитета нашег народа у милионском српском расејању, а да у Бечу, по неким проценама, живи преко двеста хиљада Срба, тамо где има корисника, треба оснивати библиотеке.

Овај пројекат Друштво жели да реализује заједно са Заједницом српских клубова у Бечу, у чијим просторијама би и библиотека била доступна свим заинтересованим читаоцима. То би уједно био и мултимедијални центар, с обзиром на развој модерних технологија и жељи да се привуче што већи број младих људи, студената славистике, Срба и Аустријанаца и свих других заинтересованих за богату српску и немачку културну баштину.

Društvo ima dobru saradnju sa Bibliotekom grada Beograda, koja je odlučila da im pokloni 200 različitih naslova naših najpoznatijih književnih stvaralaca i pisaca. Direktorka ove kultne ustanove Jasmina Ninkov, izrazilaje  želju da pomogne rad novoosnovane biblioteke u Beču i sa predsednicom Društva prof. Svetlanom Matić potpiše Protokol o budućoj saradnji.

Planirano je da u septembru ove godine, predstavnici Biblioteke grada Beograda posete Beč i dogovore korake buduće saradnje, koja će između ostalog, obuhvatiti zajedničko organizovanje tematskih okruglih stolova, izložbi, predstavljanje novih naslova i razvoj modernog bibliotekarstva.

„Društvo ima izuzetno dobru saradnju sa Vukovom zadužbinom. Planirano je da se Vukova „Danica za mlade“ predstavi u Beču, u biblioteci „Mina Karadžić“. Takođe je predviđeno potpisivanje Sporazuma o saradnji, koja je započeta još dok je predsednik Skupštine Vukove zadužbine bio nedavno preminuli dr Miodrag Maticki, veliki poštovalac Vukovog i Mininog dela. Javljaju nam se i pojedinci, autori poznatih knjiga sa željom da doniraju knjige biblioteci na čemu smo im veoma zahvalni, jer kako je govorio Sokrat: „Knjige su hladni, ali pouzdani prijatelji““, ističe Svetlana Matić, predsednica ASKD“Vilhelmina Mina Karadžić“.