АСКД „Вилхелмина Мина Караџић“ обележило је 130 година од рођења нобеловца Иве Андрића, пригодним предавањем др Жанете Ђукић  Перишић из Београда, које је одржано 09. септембра 2022. године, у Заједници српских клубова у Бечу.

Ово је било прво представљање књиге „Небо над Београдом – Андрић и престоница.“

Присутне је испред ЗСК поздравио Лука Марковић, председник и напоменуо да Заједница настоји да подржи рад удружења, а тиме и активности АСКД „Вилхелмина Мина Караџић“.

Професорка Светлана Матић је, у свом уводном излагању, истакла значај Андрићевог целокупног књижевног дела, али и подвукла његово ангажовање у дипломатији и учешће у друштвеном животу тадашње Србије. Подсетила је да је Нобелова награда Андрићу додељена за три књижевна дела и то: „На Дрини ћуприја“, „Травничка хроника“ и „Госпођица“. Он је Нобелову награду добио за „епску снагу којом је обликовао теме и приказао судбине људи током једног значајног историјског периода своје земље.“ Занимљиво је, како је Матићева подсетила, да је Андрић целокупни новчани износ од Нобелове награде, поклонио библиотекарском фонду Босне и Херцеговине.

Др Жанета Ђукић Перишић, као једна од најбољих познавалаца Андрићевог живота и дела је напоменула да је, радећи у Задужбини Иве Андрића, била на извору информација и да је своје проучавање доживела као врсту мисије. На Андрићево дело су утицали  Стринберг и „Црвене заставе“. На његов поглед на свет, имао је заслуге Марко Аурелије, Томас Ман и Достојевски. Дело Андрића је прожето историјским подацима. За њега су Београд, Вишеград и Сарајево били веома важни.

Др Жанета Ђукић Перишић је подвукла: “Књига „Небо над   Београдом“ паралелно разматра историју Београда и животну и   стваралачку причу писца Иве Андрића. Њихове су судбине испреплетане и чврсто везане: колико је Београд дао Иви Андрићу, колико му је пружио и у професионалном, људском, социјалном смислу и утицао на правац његовог живота, толико му је писац вратио истинском приврженошћу и књижевним делима у њему и о њему написаним. Андрић и Београд као да расту заједно од великог преокрета Првог светског рата и успостављања нове државе, огледајући се један у другоме, преко борбе те државе да опстане на нестабилном геопоетичком тлу и у осетљиво историјско доба, преко новог рата и, поново, преображаја у нову државу која настаје у новом идеолошком кључу. Упоредо са причом о менама у Андрићевом животу, у књизи тече и разуђена сага града и његових становника,   сведочећи о историјским, великим, прасковима и судбоносним преокретима. Тај  узбудљиви, шарени, бујни београдски живот у књизи „Небо над Београдом“, испуњен је судбинама многих људи, који су оставили траг у историји и култури наше земље. Сликовити мини-портрети многобројних угледних личности, дати су као раскошни медаљони, који сведоче о атмосфери и приликама у различитим годинама живота престонице. Једнако тако, паралелно се разматрају подаци из историје града, детаљи из Андрићеве биографије и они слојеви Андрићевих прозних остварења која говоре о Београду (роман Госпођица, београдске ратне приче).“

У току и након предавања, развила се веома занимљива дискусија. Ауторка је одговарала вело компетентно на сва постављена питања и одушевила присутне културне посленике, међу којима су, између осталих прсуствовли: Мр Тамара Карјук Драхош, Марко Драгаш, Духан Сирађ, председник Босанског академског друштва, Мирел Томаш, председница „Бечких поета“, Невена Џаја председница друштва „Оаза“, Малина Јанковић, секретар удружења „Фокус“, писци: Драган Перишић, Зорица Витомиров, Стана Ракић Докић, Гордана и Дејан Николајевић, Зора Мајсторовић и други.

Проф. Светлана Матић, председница АСКД „Вилхелмина Мина Караџић“, уручила је Др Жанети Перишић Ђукић и ИЗ „Вукотић Медиа“захвалнице за донацију књига библиотеци „Мина Караџић“, а Душану Борисављевићу за несебичну подршку у раду Друштва.

Друштво наставља да организује културне манифестације. Тако ће 17. септембра 2022. године, бити затварање изложбе Мр Тамаре Карјук Драхош. У суботу 24. септембра 2022. године, Мр Смиљана Вукићевић из Бара, промовисаће свој роман „Мирис новца“, који је осим на српском, објављен и на македонски и турском језик. Већ 22. октобра 2022. године, Деса Буразор Асланидис, председница „Просвјете“ из Штутгарта, представиће бечкој публици роман „Ноћ иза берлинског зида“. Све манифестацијепочињу у 19 сати и одржаће се у просторијама Заједнице српских клубова у Бечу.