Изложбом ,,Био једном један лаф” aустријско-српско културно друштво ,,Вилхелмина Мина Караџић” обележава 100 година од рођења Душка Радовића, српског књижевника, писца, песника, афористичара, новинара, уредника дечјих емисија на радију и телевизији, дечјих часописа и ТВ серија. Свечано отварање изложбе, уз присуство ауторки Владиславе Ивковић Марковић, Виолете Ђорђевић и Олге Красић Марјановић из Библиотеке града Београда, одржаће се у четвртак, 12. маја 2022. године са почетком у 18 часова, у просторијама Заједнице српских клубова у Бечу. Адреса: 1100 Wien Gudrunstrasse 133b. Добро нам дошли!

Био једном један лаф – Душан Радовић

  Изложба Библиотеке града Београда „Био једном један лаф – Душан Радовић” део је истоименог пројекта реализованог 2014. године, с циљем да се серијом међусобно повезаних програма на висококвалитетан, иновативан и достојанствен начин обележи тридесет година од смрти једног од највећих српских песника. Пројекат je подржан од стране Министраства културе и информисања Републике Србије. Пројекат се састојао из неколико целина и подразумевао је организацију округлог стола на којем су излагали еминентни књижевници, књижевни критичари, интелектуалаци, савременици и сарадници Душка Радовића, потом, штампање зборника радова насталих на основу излагања на округлом столу, те израду културолошко-документарне изложбе о животу и стваралаштву великана наше књижевности и културе, Душку Радовићу. Аутори изложбе су Олга Красић Марјановић, Владислава Ивковић Марковић и Виолета Ђорђевић. Дизајн изложбе је радила Снежана Рајковић.  

  Изложба је први пут свечано отворена 12. новембра 2014. године у Галерији Атријум Библиотеке града Београда, а на отварању су говорили писац Матија Бећковић, глумица Милена Дравић и директор Библиотеке града Београда Јасмина Нинков. Од тада изложба интензивно живи путујућу по градовима Србије и у иностранства. Задовољство да погледају изложбу, до сада, имали су житељи у преко педесет градова, а неки од њих су житељи Кладова, Новог Сада, Ужица, Чачка, Тополе, Лазаревца, Суботице, Златибора, Чајетине, Сремске Митровице, Петровца на Млави, Ниша, Зрењанина, Крушевца, Краљева, Крагујевца, Рудника, Сомбору, Апатину, Станишића, Шапца, Пожеге, Сопота, Софије
и Будимпеште. 

  Душан Радовић једном је рекао: „Путујући тако, од посла до посла, као они улични оштрачи ножева водио сам прилично буран књижевни живот. Када бих имао мугућности да отворим изложбу својих књижевних дела и недела, да цењеној публици покажем све што сам, у различитим приликама и околностима, написао – то би било занимљиво и заиста забавно”. Изложбом Библиотеке града Београда ,,Био једном један лаф – Душан Радовић”, желећи да осветлимо богат стваралачки опус, по многима, нашег легендарног и непревазиђеног ствараоца, можемо рећи, остварили смо и давну пишчеву замисао. 

   Душан Радовић је истицао да је он пре свега новинар, а онда писац, радио и телевизијски уредник, афористичар. Међутим, којим год да се послом бавио, остављао је непоновљив траг који су потом многи следили. Изложбом „Био једном један лаф–Душан Радовић” покушали смо да тај траг пратимо и на тридесет штампаних плаката дамо савремен поглед на обиман, разноврстан и слојевит Радовићев опус.