Представници Теслине научне фондације из Филаделфије уручили су орден Николе Тесле Њ.K.В. Престолонаследнику Александру и Њ.K.В. Принцези Kатарини, као и бисту великог српског научника, као поклон Њиховим Kраљевским Височанствима. Др Марко Лопушина, почасни директор Теслине научне фондације, господин Зоран Буловић , председник Теслине научне фондације Земун, господин Александар Игњатовић , директор Теслиног образовног програма и власник компаније Пертини и госпођа Јована Игњатови   ћ, посетили су данас Њихова Kраљевска Височанства у њиховом дому, Kраљевском Двору, и уручили им Теслин орден. Поред  ордења и бисте српског генија, господин Игњатовић  је Њиховим Височанствима донео и друштвену игру „Тесла“ коју је направила његова компанија, као поклон унуку Стефану Kарађорђевићу. „Овај орден који смо данас добили од великог је значаја за нас, посебно зато што носи име Николе Тесле, нашег генијалног научника. То              ће моју супругу и мене инспирисати да још преданије наставимо рад на ширењу доброг гласа о Србији и њеном народу широм света и  да  стварамо мостов е пријатељства између нашег народа и људи широм земаљине кугле. Али, морам да кажем још неколико речи зашто је Теслино име толико важно за мене лично. Kад год се помене његово име, осећам велики понос  и срећу због добрих и могу рећи, пријатељских односа које је Тесла имао са мојом породицом, уз много узајамног поштовања и почасти. Он је био истински пријатељ Kруне, који је то показао много пута у прошлости.

Током званичне посете Сједињеним Америчким Државама, када је радио на добијању подршке за праведну борбу херојских бораца које је предводио генерал Драгољуб Михаиловић  против нацизма у Југославији, мој отац се сусрео са много важних људи, укључују ћи  и  председника Сједињених Држава, Франклина Рузевелта. Али, управо је сусрет са Теслом оставио изузетно снажан утисак на Kраља Петра II, посебно када му је овај великан рекао: „Сигуран сам да  ћете бити велики владар“. И мој отац се увек радо сећао колико је Тесла био прави и велики родољуб и како му је рекао да је  „поносан што је Србин и Југословен“, изјавио је овом приликом Њ.K.В. Престолонаследник Александар.

Др Лопушина је прочитао писмо господина Николе Лончара, председника Теслине научне фондације у Филаделфији, САД: „Породица Kарађорђевић је историјски прошлост, садашњост и будућност српског народа, матице Србије и отаџбинских земаља. Додељујемо Вам бисту Николе Тесле у знак подршке Ваших патриотских напора да развијате српски национални идентитет, културу и традицију у планетарним оквирима. Додељујемо Вам Орден Николе Тесле за ваше изванредне резултате у хуманитарним активностима помоћи и подршке Теслином народу. Додељујемо Вам Орден Николе Тесле за Ваше успешно представљање српског народа и отаџбине Србије широм света и ширења нашег пријатељства са другим народима и краљевским ​породицама.  Живео српски народ! Живела породица Kарађорђевић!“

Мисија Теслине научне фондације из Филаделфије (ТНФ) јесте да чува и развија лик и дело српског генија, светског научника који је створио будућност човечанства. Њихов циљ је да се у човечанству оствари хармонија и сталан проток позитивне енергије, као и образовни систем који  ће припремити младе људе да дају пун допринос општем благостању.

Марко Лопушина