На Видовдан, најзначајнији српски празник, у Бечу је откривена спомен-плоча Вилхелмини Мини Караџић, у улици Rasumowskygasse 22, у трећој бечкој Општини. Пројекат постављања и откривања спомен-плоче, реализовало је Аустријско-српско културно друштво “Вилхелмина Мина Караџић.” Спомен-плочу су открили др Небојша Родић, амбасадор Републике Србије у Аустрији и Његово Преосвештенство Епископ Аустријско-Швајцарски господин Андреј. Проф. Светлана Матић, председница Друштва, истакла је да је спомен-плоча 50. по реду српски траг у Бечу, чиме смо као народ, показали нашим домаћинима Аустријанцима да имамо богату историју и културну баштину. Реализацију овог јединственог пројекта, подржали су МСП Републике Србије – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Заједница српских клубова у Бечу, станари и власник зграде господин Уриах Клаус.

Примајући Захвалницу Дрштва и књиге посвећене Мини Караџић, које ће на молбу Светлане Матић, ауторке, поклонити станарима зграде, Уриах Клаус је подвукао да је овај догађај важан симбол културе, који повезује два народа и да му је велика част што ће спомен-плоча Мини Караџић, аустријско-српској књижевници и сликарки, красити зидове зграде, која има богату историјску причу. Његово Преосвештенство Еписк Аустријјск-швајцрски Господин Андреј се захвалио АСКД “Вилхелмина Мина Караџић” и председници Друштва лично, на овом великом подухвату и нагласио да је Беч, постављањем спомен-плоче, постао још атрактивније град. Др Небојша Родић, амбасадор Републике Србије у Бечу, у свом обраћању, подсетио је присутне о заслугама Мине Караџић, на пољу превођења српских народних песама и у области сликарства и нагласио да ће тренутак откривања спомен-плоче постати историја.

Представница треће бечке Општине, госпођа Александра Психос, нагласила је значај овог спомен обележја за Општину и захвалила се организаторима на позиву. Музички део програма, улепшала је звуцима виолине, Катарина Милисављевић, потомкиња Алексе Вукомановића, супруга Мине Караџић, бриљантним извођењем химни Аустрије и Србије и композиције “На лепом плавом Дунаву.” Међу присутнима били су, између осталих: Мр Младен Филиповић, директор Представништва Републике Српске у Аустрији, Зоран Илић, представник владајуће партије у Аустрији из 22. бечке Општине, проф. Јовица Ђорђевић са супругом, Мр Борис Дринић, адвокат, Милун и Нада Николић, фамилија Николајевић и друге значајне личности из света културе и бизниса.

Након завршетка официјелног дела програма, учесници скупа положили су цвеће на споменик Вуку Стефановићу Караџићу, уз заједничко фотографисање и освежење у оближњем бечком ресторану.