Аустријско-српско културно друштво „Вилхелмина  Мина Караџић“ из Беча, у оквиру својих културно-просветних активности предвиђених за ову годину, себи је поставило, између осталог, циљ отварање Српске библиотеке, која ће понети име Мине Караџић, која је као што је јавности познато, српско-аустријска уметница и књижевница. Отварање Библиотеке, предвиђено је у септембру 2021. године.  О тој и другим темама, попут откривања спомен-плоче Мини Караџић, наредним смотрама и наступима фолклора, у просторијама СКЦ „Стеван Мокрањац“,  разговарали су Саша Костић, председник и проф. Светлана Матић.

Истакли су значај заједничког наступа према аустријској јавности,  када је реч о интересима српске заједнице, која треба да се представи на најсветлији  начин, имајући у виду њену бројност, интелектуални, културно-просветни, историјски и уметнички карактер и капацитет. Такав приступ подразумева заједнички рад и сарадњу, јер су нам циљеви исти, а то су: очување српског језика, богате историјске и културне баштине и укључивање младих људи у рад српских клубова и организација.

У знак захвалности за подршку у раду, проф. Светлана Матић је у име Друштва на чијем је челу, уручила Саши Костићу, председнику СКЦ „Стеван Мокрањац“ Захвалницу у којој се наглашава њихов допринос у очувању српског националног и културног идентитета.

Била је ово јединствена прилика да се размене мишљења о актуелним темама, везаним за Ковид 19, али и будућим активностима и могућностима сарадње на културном плану.

Подсећамо да у Бечу, од 3. јула 2021. године наступа летњи распуст за школарце и пауза, а да се активности већине српских клубова, удружења и организација, наставља почетком септембра ове године.