Исељеници помажу и срцем и душом

Акција хуманитарне помоћи малог Гаврила Ђурђевића из Крагујевца, за кога се тренутно сакупља 2,5 милиона евра за лечење спиналне мишићне атрофије, се све више захуктава. После компаније “Моцарт”, која је уплатила 7,5 милиона динара, и тенисерке Ане Ивановић, која са лицитацијом поклања своју победничку спортску хаљину, са туринира Ролан Гарос 2008. године, који је освојила и српски фудбалери донирају своје дресове за лечење малог Гаврила.
Акцији спсавања живота овог малишана прикључили су се фудбалери из дијаспоре и отаџбине – Стефан Митровић, Душан Тадић, Лука Јовић, Дејан Станковић, Саша Илић и Ненад Милијаш.
Стефан Митровић, играч ФК “Стразбур”, бек који је спасао гол против репрезентације Португалије, дао је за малог Гаврила своје копачке. Митровић је београдско дете (1990) са Бањице. Фудбале је професионално играо прво у дијаспори – Словачка (ФК “Петржалка” и Чешка (ФК “Збројевка”). После неуспеха да заигра за црно-беле код куће, опет је кренуо у печалбу. Наступао је у Португалу, Шпанији, Белгији, а од 2018. године је у Француској. Преко хуманитарне организације “Заједно за живот” копачке су продате за 120.000 динара.
Агенција “Лимундо” јавља д аје актуелна понуда за дрес Душана Тадића, капитена фудбалске репрезентације Србиј – 124.000 динара. Дрес капитена највећег холандског клуба “Ајакса” и репрезентације Србије, Душана Тадића. Дрес је ношен на утакмици холандске лиге и својеручно потписан од стране Душана Тадића.
Гаврило Ђурђевић је умиљата беба, која постаје нежан дечак. Рођен је 07. септембра 2020. године у Крагујевцу. Прва три месеца се лепо развијао и напредовао. Родитељи су приметили да Гаврило престаје да помера руке и ноге и да отежано дише. Одмах су потражили стручну помоћ.
Испоставило се, на жалост да се ради о реткој неуромишићној болести СМА1 (Спинална мишићна атрофија тип1). Реч је о изузетно тешкој и прогресивној болести која често има смртни исход. Болест је последица мутације гена и манифестује се губитком основних животних функција као што су ходање, варење хране, гутање и дисање. Не може да држи главицу, седи и пузи.
У акцији “Буди хуман”, коју води бивши ватерполиста Александар Шапић, Српска дијаспора из Кине донирала је за Гаврила 40.000 динара, а Сремац из Берлина 5.413 динара са поруком: “ Желим ти брз опоравак, срце мало!”
У овој Шапићевој акцији сакупљено је 43,5 милиона динара и 12,583 евра.
Очекују се нове донације из дијаспоре и из матице. Бајкер Немања Угрешић из Београда одлучио је да понуди чак 3 мотора, а сав новац од продаје уплати за лечење малог Гаврила Ђурђевића, шестомесечне бебе из Крагујевца. На продаји су мотори “Хонда ЦX 500” – 10.000 евра, “Yамаха Вираго” – 2.500 евра и “Харлеy Давидсон” – 12.000 евра.
Тренутно је за лек малом Гаврилу Ђуређевићу прикупљено укупно око 600.000 евра. Помозимо Гаврилу – слањем СМС поруке: Упишимо 973 и пошаљимо СМС на 3030. Слањем СМС поруке из Швајцарске: Упишимо хуман973 и пошаљимо СМС на 455.
Наши исељени људи помажу оболелима малишанима и срцем и душом. Отуда се родитељи малог Гаврила надају да ће донације из расејања и из Србије помоћи д акупе лек и здравље свом сину. Такву наду гаје и родитељи мале Нађе Ђуровић из Чачка, која болује од церебралне парализе.
Прослављени кошаркаш и један од најбољих тренера на свету Жељко Обрадовић, који последњих година ради у Турској и Грчкој, на аукцији је продао свој портрет сликара Владице Миловановића за 195.110 динара. Новац је намењен лечењу чачанске девојчице Нађе Ђуровић.
„Идеја је потекла од Жељка Обрадовића и запослених у кафићу „Жоц“ отвореном њему у част. Жељко је лично потписао ту слику. Циљ нам је био да се скупи што више новца, како би донирали за лечење болесне деце , али и како би подстакли друге који су у могућности на сличан потез“, рекао је Матија Самарџић из кафића „Жоц“.

Марко Лопушина