Када Американци у Кливленду, држава Охајо, виде најаву за концерт Српског дечијег хора „Свети Сава“, радознало се интересују у српској зејдници како могу да дођу до улазница.
„Српска деца из хора су наши славуји, који певају језиком рзаумљивим за све народе и грађане Кливленда“, радо говоре Американци о нашем хору и његовом оснивачу др Нади Мартиновић.
Оваква похвала Срба није необична у Кливленду, граду за око 30.000 српских душа, две цркве, два хора, и са великим бројем пријатеља међу 120 нација, колико ове живи и ради. Професор универзитета Нада Мартиновић је давно схватила да Американцима и другим житељима државе Охајо и самом Кливленду треба представити српски народ у најлепшем издању:
„ Моја намера је да унутар Српске заједнице својим активностима негујем наш дух, језик и традицију, али оно што ми је велика жеља је да ту нашу културу представим Американцима. Када сам се доселила у Кливленд, пре двадест и једну годину, основала сам Српски дечији хор. И то из два разлога: таквог ансамбла овде у Кливленду није било и желела сам да моја деца доживе моје искуство, јер певање у хору је нешто најлепше из свог детињства. Моја најлепша пријатељства су управо процветала у хору. Путем музике и песме, српски језик се не само лако учи, него и трајно усваја”, прича нам др Нада Мартиновић.
Дечији хор “Свети Сава” је, на пример, гостовао на Кетнт Стате Университи неколико пута у оквиру различитх фестивала. Увек га је публика испраћала са дугим аплаузима и устајањем са столица ради ппоштовања младих уметника.
“Певали смо у Музеју уметности, у оквиру манифестације “Кливлендски интернационални дан” и наступали на Светском Дану детета. Били смо на програму телевизије Фоџ8 Нењс. И певали смо заједно и са нашом дивном групом “Траг” приликом њеног гоствоања у Акрону”, набраја нам др Мартиновић.
Српска дечица, чланови хора су наступала и на манифетсцији “Оне Њорлд Даy” у Српској културној башти 2015. године. Од те године сваки пут су хоровођа и певачи нешто организовали. Кулминација је била 2019. године, када је Српска култуирна башта била домаћин читаве ове манифестације.
У Кливленду живи 120 различитих нација, и град је сваком народу дао део Градског парка за своју кутлурну башти. Српска културна башта постоји већ сто година. У њој су споменици и бисте српских великана.
“Дуго сам радила сам као координатор и уметнички диерктор програма у Српској културној башти. Ту су одржани, на пример, Уметничка поставка сликара Милана Кецмана, наступ фолклорног ансамбла “ Морава”, концерт Српског дечијег хора “Свети Сава”, као и мушког хора “Косово”, чији сам директор од 2018. године, Дечија модна ревија народних ношњи и на крају, заједницки наступ свих учесника песмом “Тамо далеко”.
Др Нада Мартиновић је већ деценију званични представним Србије у многим америчким организацијама у Охају и САД. Успела је да 2014. године оснује Удружење за очување српске традиције и стваралаштва. То је учинила у сарадњи са америчком асоцијацијом за историју “Њестерн Ресерве Хисторицал Социетy”.
Године 2015. је на “Цуyхагоа Цоммунитy” колеџу са нашом Биљаном Реган, такође Шапчанком, организовала изложбу српских народних ношњи.
“ Увек сам се у Америци трудила да кад код могу да представим Србију на многобројним локалним и међународним манифестацијама. Члан сам одбора неколико америчких организације: Интернационална организаија етничких заједница “Светска културна мрежа”, Источно европски конгрес Охаја, Музеј уметности, Глобал Цлевеланд и Теслина научна фондација.
То ми је омогућило да посетим америчке школе и одржим предавања о српским обичајима и култури. Одржала сам 2019. године презентације Србије у оквиру програма “Тхе Њорлд ин Yоур Бацк Yард” у Солону , на којој сам говорила о нашем народу, српским обичајима и традицији. Посетиоци су били пријатно изненађени богатсвом српске народне културе, нарочито усмене књижевности, али и српске кухиње”, говори за наш портал професорка Мартиновић.
Листа манифестација на којој наши наступају у држави Охајо и граду Кливленду са Српским дечијим хором или са мушким хором “Косово” је јако дуга. Поменућемо само неке: Филмски фестивал Охајо, Интернационални фолклорни фестивал, Међународна приредба “ Оне Њорлд Даy”. На још десетак јавних приредби и манифестација ми Срби из Кливленда смо присутни, било песмом, игром или уметничком поставком.
Једно од последњих предавања је било летос, виртуелно приказивање Срба, (због тренутне ситуације са корова вирусом), на електронском Форуму “Око Света” (Ароунд тхе Њорлд).
Др Нада Мартиновић је доцент музичке педагогије на Кент стејт универзитету, али пр есвега чувар српске културе и традиције у држави Охајо и САД. Рођена је у Шапцу, где је завршила основну и средњу школу. У Београду је дипломирала на Факултет музичке уметноси, одсек теорија музике. Вратила се у родни град да ради као наставник у средњој музичкој школи.
Крајем деведесетих година прошлог века (1997.)Нада Мартиновић наставила је своје стручно усавршавање у Америци. Магистрирала је на Кливленском државнмо унивсерзитету, а докторирла музичку педагогију на Кент универзитету.
“Као научника веома ме интересује когнитивни аспецт музике и терапије. Своје научне радове сам излагала на међународним конференцијама у Данској, Србији и Бразилу. Наука ме и даље привлачи, али у контекству развоја и образовања деце и њиховог талента ка музици”, открива нам др Нада Мартиновић.
И поред универзитетских обавеза, послова унутар свиоје породице, научних истраживања и руководећих функција као директорка или председница разних форума и организација, др Нада остаје верна својој културној мисији – очувању српства у Америци. Довела је у Кливленд Београдску филахармонију, која је изведла дела опзбиљне музике и за српску и америчку публику.
На изложби лутака Барбрика представила је ову популарну играчку у српској народној ношњи и изазвала одушевљења код америчке деце и родитеља. Истовремено, др Мартиновић је представила и културу и традицију других народа из Источне Европе, нарочито Словака, чиме словенске народе приближила Американцима.
Тренутно је др Нада Мартиновић ангажована на два велика посла. Први је настава српског и музичког у Српској школи при парохији и храму Светог Саве у Кливленду. И други је ангажовање као директорка на припремама наредног Српског филсмког фестивала у држави Охајо.

Марко Лопушина