Упућујем овај апел у лично и име Аустријско-српског културног друштва „Вилхелмина Мина Караџић“ свим људима добре воље широм света да помогну Србији, у овим тешким данима борбе читаве планете против Ковида 19. Упућујем овај апел у лично и име Аустријско-српског културног друштва „Вилхелмина Мина Караџић“ свим људима добре воље широм света да помогну Србији, у овим тешким данима борбе читаве планете против Ковида 19.

 Српски народ је увек помагао матици и ево прилике да још једном покажемо свој патриотизам и хуманост.  Отаџбина рачуна на нас који живимо у расејању и нашу помоћ. Многи од нас имају фамилију и пријатеље у Србији, за чије се животе боре храбри лекари и медицинско особље у врло тешким околностима. Помозимо да се набави потребна медицинска опрема, респиратори, заштитне маске и одела за медицинске раднике и да они, социјално најугроженији, добију бар један топли оброк на дан. Замолите све које познајете да помогну колико могу, јер наше мало, може за некога бити много и да му спаси живот. Треба да се мобилишемо и дамо свој допринос у борби против невидљивог непријатеља, као што то несебично чине многобројни волонтери, војска, полиција и ватрогасци у Србији. Будимо уз њих и са њима у овим тешким тренуцима. Будимо друштвено одговорни као појединци и својом донацијом олакшајмо и славимо живот.

Министарство финансија Републике Србије је отворило девизне и динарске рачуне за физичка и правна лица која могу да уплате донације.

Више информација на мејл:

https://www.mfin.gov.rs/aktivnosti/uplata-donacija-za-pomoc-u-borbi-protiv-covid-19/

За АСКД „Вилхелмина Мина Караџић“ из БечаАкадемик проф. Светлана Матић

Уплата донација за помоћ у борби против COVID-19

Међународне организације, физичка и правна лица могу уплатити донације за помоћ у борби против епидемије болести ЦОВИД-19.

Донације је могуће уплатити у динарима и у девизама.

Међународне организације, физичка и правна лица могу уплатити донације у девизама на девизни рачун број: 840-1630-88- Извршење буџета Републике Србије–девизни рачун, по инструкцији из Прилога:

Инструкције

Уплате донација у динарима могу се вршити на следећим рачунима:

• Текуће донације од међународних организација у корист Републичког фонда за здравствено осигурање 840 – 732161843 – 59

• Текуће помоћи ЕУ у корист Републичког фонда за здравствено осигурање840 – 732351843 – 31

• Текући добровољни трансфери од физичких и правних лица у корист Републичког фонда за здравствено осигурање840 – 744161843 – 57

 Приликом уплате на наведене уплатне рачуне, у поље позив на број одобрења унети: 97 41601, са шифром плаћања 153 – за готовинске уплате, односно 253 – за безготовинско плаћање.

Имајући у виду велики број позива и предлога за достављање хуманитарне помоћи и за упућивање различитих донација за борбу против ЦОВИД-19, Влада Републике Србије отворила је и посебан мејл и телефоне намењене за сва питања и предлоге о донацијама.

Сви коју желе да упуте хуманитарну помоћ или имају питања у вези са потребама за упућивање помоћи, могу се обратити на:мејл иронфриендсхип@гов.рс ителефоне +381 64 8350 478 и +381 11 292 7499.

На ове контакт телефоне и мејл могу се обратити сви појединци, институције, привредници, организације и сви заинтересовани из Србије и света.