У оквиру Српских дана културе у Бечу, у просторијама Заједнице српских клубова, у среду, 29. јуна 2022. године, отворена је изложба уметничких слика Тамаре Карјук Драхош.
Изложбу је отворила Весна Клингер, председница Интеграционог и кутурног удружења „Фокус“, захвалила се присутнима на посети и изразила задовољство што се у оквиру Српских дана културе ,може приказати једна дивна изложба и стваралаштво јер је, како је навела, у српском стваралаштву, потребно мало више уметности као што то Тамара ради.
У име Заједнице српских клубова у Бечу, присутнима је добродошлицу пожелео Лука Марковић, председник и захвалио се Весни Клингер, што је и Заједница део програма.
Мр Александар Костић је рекао да му је част да представи Тамару и отвори њену изложбу, јер је био њен ученик. „Тамара предаје иконописе. Ја сам читао њену биографију, која је врло обимна, зато ћу изнети неке сегменте из њене биографије. Тамара је индустријски дизајнер, сликар, иконописац, теолог, филозоф. Толико је амбициозна и талентована и толико је разноврсних ствари радила у свом животу. Рођена је у Београду, где је завршила индустријско обликовање. Долази уБеч на специјализацију. Завршава Универитет лепих и примењених уметности. Године 2002. дипломира индустријски дизајн. Отвара свој атеље у Бечу. Бави се израдом уметничких дела који су од еколошког материјала. Она подржава рад културно-уметничких удружења“, рекао је, између осталог, Александар Костић.
Тамара Карјук Драхош се захвалила свима на доласку, а посебно Весни Клингер на организацији. Она је напоменула да је одлично што су се, овога пута, укључиле и друге организације и удружења и много је лепше када сложно нешто радимо. „Ја сам прво почела са иконописом, зато што се и моја мама тиме бавила. Интеренсантно да сам овде била прихваћена на Академију са мојим иконама. После 20-30 година сам се вратила ономе од чега сам почела, дакле, опет иконама, што је врло занимљиво. Мислим да је наша култура, која нас повезује са земљом из које полазимо, такође нешто што нас повезује са нама самима. Неки корени су ту. Ја се трудим да корене, када нешто из природе сликам, покушавам да разумем шта је то у ствари, да ли је то направљено, или је то настало, на који начин је настало, шта је њена структура, на који начин нешто расте, на који начин се једна ћелија дели, шта је то што се у ствари дешава и то покушавам да изучим. Ако се питате зашто тако све, с брда, с дола, једноставно експерименти су ту, а решења још немам“, закључила је уметница ТамараКарјук Драхош.
У музичком делу програма наступио је саксофониста Тони Перез. Уз богато послужење на отварању изложбе слика су, између осталих, присуствовали: Дијана Гушић, саветник у Регионалном представништву Републике Српске у Бечу, Горан Новаковић, германиста и професор светске књижевности, проф. Светлан Матић, председница АСКД „Вилхелмина Мина Караџић“ Татјана Тешић Трнка, која је заједно са својим супругом Кристијаном Трнком, спонзорисала ову културну манифестацију, Цица Павловић, Милена Микелето и многи други.